İlk önce şunu belirtmek isterim ki, daha önce yazdığım makalenin bu kadar yararlı olduğunu bu kadar talep göreceğini siz değerli okuyucuların ve bilgi kullanıcıların bu kadar ilgi göstereceğini düşünmemiştim. O kadar çok sorular geliyor ki, bu işin piyasada işleyişinin gerçekten problemli ve karmaşık olduğunu görüyorum. Gelen Sorular üzerine yazmaya devam edeceğim.
Bu makaleyi yazarken Ülkemizde ve güncel hayatın işleyişini dikkate alarak yazamaya çalışacağım.
Firmalar E-Ticaret kanalı ile yapılan satış politikaları Üç türlü ticari şekilde inceleyebiliriz. İlk önce Buna açıklık getirelim.
1- KENDİ WEB SİTESİ ÜZERİNDEN YAPILAN E-TİCARET : Burada Firmalar kendileri tarafından kurmuş ve kendisine ait olan web sitelerinden doğrudan kendi platformlarında TÜKETİCE’ye E-Ticaret yolu ile yapılan ticarettir. Yapılan bu ticareti ise 2 bölümde gerçekleşir.
1.1 – Kendi İnternet Sitelerinde Doğrudan ve Direk Tüketiciye ulaşılarak yapılması,
1.2 – Kendi İnternet Sitelerinde Başka İnternet Firmaları veya Tedarikçilerin Satışının yapılması; Burada Kendi İnternet Sitesi ANA FİRMA kendi alt yapısını kullandırır. Tüm Müşteri ve Tüketicilerle Kendi muhatap olur, Ürünün Satışını yapar, Satmış olduğu Ürünün Ücretini Kendi tahsil eder. ANA FİRMA Satılan ürünün Tüm bilgilerini Tedarikçisi olan Firmaya Panel veya mail Üzerinden bildirir ve Tedarikçi Kendisi Direk Müşteriye ve Tüketici Sevk eder. ANA FİRMA bunu sadece bir KOMİSYON karşılığında ARACILIK yaparken, TEDARİKÇİ firma ile kesinlikle karşılıklı SATIM SÖZLEŞMESİ’nde yapılması gerekmektedir.
2- E-TİCARET FİRMASININ BAŞKA E-TİCARET FİRMASI ÜZERİNDE SATIŞININ YAPILMASI ; Burada Firmalar ise mülkiyeti ve kendisine ait olmayan bir başka web sitesi üzerinden TÜKETİCİ’ye E-Ticaret yolu ile yapılan ticaret tipidir. Bu ticareti ise 3 Şekilde inceleye biliriz.
2.1 – KESİN ALIM / SATIM : Ürünlerin Başka E-ticaret firmasına doğrudan satılarak teslim ve hizmet satışının gerçekleşmesi ile ulaşın ticarettir. E-ticaret firması KESİN ALIM yapar, kendi web sitesinde satar. Normal ticaretten bir farkı yoktur. E-ticaret firmaları çok tercih edeceği ticaret tipi değildir. Sebebi ise Direk borçlanması, Ürünün stokta kalma ihtimalinin çokluğu, satılmama riski, sezon değişimi gibi nedenlerden pek tercih edilmemektedir.
2.2 – KONSİNYE ALIM / SATIM : Ürünler Tedarikçiden Satılmak üzere alımı yapılır, Satıldıkça faturalaştırılır. Takibi zordur.
2.3 – XML DOSYASI İLE SATIŞ : Web internet sitesinin tüm alt yapısını ANA PLATFORMA vererek başka bir e-ticaret platformunda satışını yapılması.
3 – SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPALIM SATIŞLAR ; Burada ise herkesin bildiği FACEBOOK, INSTAGRAM, TWİTTER gibi sosyal ağ kanalları üzerinde yapılan satışlardır.
İlerleyen ve Hızlı gelişen bu platformları gelişmesinden kaynaklı daha fazla ticaret şekillerinde doğacağı aşikardır. Her bir başlık kendi özgü bir alan olduğu için daha sonrasında hem ayrıntılı şekilde daha detaylı hem de muhasebe kayıtları ile beraber inceleceğimiz makalelerde anlatmaya çalışmaya devam edeceğim.
SAYGILARIMLA
YUSUF AYBAKAN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
yusuf.aybakan@quraldenetim.com